Vijenac 691 - 962

In memoriam

Festival Stih u regiji – Sjećanje na Tonka

Najrelevantniji pisac kritičke misli

Ivana Vilović

U Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu od 3. do 5. rujna Hrvatsko društvo pisaca organiziralo je 9. Stih u regiji. Prije otvaranja festivala, na događaju Sjećanje na Tonka Maroevića, akademika, pisca, povjesničara umjetnosti i prevoditelja, okupili su se Krešimir Bagić, Tomislav Brlek, Miroslav Mićanović, Pavao Pavličić i Davor Šalat. Voditelj događaja Ervin Jahić prisjetio se akademikova sudjelovanja na prošlim SUR-ovima. Pavao Pavličić želio je govoriti samo o živom Tonku Maroeviću, pročitavši tekst napisan za Maroevićevu 70. godišnjicu koji se bavi Maroevićevim tumačenjem suvremene umjetnosti, likovne i književne. Naziva ga najboljim predstavljačem umjetničkih djela kojeg smo ikada imali. Miroslav Mićanović prisjetio se njegova odnosa prema tradiciji i stalnoj nadogradnji. Tomislav Brlek pročitao je pogovor koji je napisao za Maroevićev ciklus Redak mulja, redak pjene, osvrnuvši se na odnos stiha i proze u pjesništvu Tonka Maroevića. Krešimir Bagić dao je osvrt na Maroevićevu zadnju zbirku pjesama Kazalo koju je izdao nekoliko mjeseci prije smrti. Davor Šalat protumačio je Maroevićevu kritiku kao skup svih njegovih djelatnosti, naglasivši da je Maroević svojim radom stvorio suvremeni kanon hrvatskih pisaca, postavši arbitrom hrvatske poezije u drugoj polovici 20. stoljeća i najrelevantnijim piscem suvremene kritičke misli. Ervin Jahić istaknuo je potrebu da se njegov rad treba obilježiti književnom nagradom s njegovim imenom.

Zoran Ferić, predsjednik Hrvatskog društva pisaca, minutom šutnje za Tonka Maroevića otvorio je 9. Stih u regiji. Akademika je nazvao renesansnim čovjekom u kojem su se isprepleli mediteranski i talijanski utjecaji koji su kod njega stvorili interes za slikarstvo i književnost. Naglasio je i važnost njegova rada na časopisu Poezija, s uvidom u svjetsku pjesničku scenu.

Voditelji događanja Ervin Jahić i Ivan Herceg festival su posvetili djelovanju Tonka Maroevića. Prvi je nastup održala kantautorica Mary May, u pratnji Luke Čapete na gitari. Pjesnik Miroslav Mićanović anegdotom o Tonku otvorio je niz pjesničkog recitiranja. Prve večeri svoja su djela recitirali Hadžem Hajdarević, Vjera Vujović, Zoran Kršul, Krešimir Bagić, Jovana Nastasijević i Nikolina Glištra. Drugog dana nastupila je kantautorica Lidija Bauk, a svoja su djela čitali Ivana Buljan Legati, Sonja Manojlović, Jasmina Topić, Ana Brnardić, Monika Herceg, Nada Topić i Ana Pepelnik.

Vijenac 691 - 962

691 - 962 - 10. rujna 2020. | Arhiva

Klikni za povratak